Ziektelast
PID staat voor Primaire ImmuunDeficiënties. Immuundeficiëntie is een ander woord voor afweerstoornis. Dit betekent dat het afweersysteem niet goed werkt.
Aangeboren afweerstoornissen blijven meestal het hele leven bestaan. De behandeling is afhankelijk van de ernst en oorzaak van de aandoening. De aanpak bij PID is gericht op het voorkómen en behandelen van infecties en het versterken van het afweersysteem.
Bij patiënten met een infecties zal de arts beoordelen welke behandeling nodig is. Patiënten met een afweerstoornis komen bij een infectie eerder in aanmerking voor behandeling met antibiotica dan mensen zonder afweerstoornis, om ernstig verloop van de infectie te voorkomen.
Het beloop en de prognose zijn per patiënt en per aandoening verschillend. De prognose bij milde en goed behandelbare afweerstoornissen is meestal redelijk tot goed. De levensverwachting is minder goed bij patiënten met een sterk verminderd afweersysteem of wanneer er moeilijk behandelbare complicaties zijn.
In zeldzame gevallen is genezing mogelijk door middel van een allogene beenmergtransplantatie/ stamceltransplantatie (SCT), waarbij het zieke beenmerg wordt vervangen door gezond (niet aangedaan) beenmerg.
Behandeling met antibiotica
Behandeling met immunoglobulinen
Het is belangrijk om de behandeling met immunoglobulinen (Ig's) af te stemmen op de wensen en mogelijkheden van de patiënt. Aangezien iedere patiënt uniek is, kan het per patiënt verschillen welke Ig-toedieningsvorm het beste bij hem of haar past. Er bestaan drie verschillende toedieningsvormen voor Ig's. Dit zijn de intraveneuze, de subcutane en de gefaciliteerd subcutane vorm. Deze website biedt informatie over al deze varianten.
Stamceltransplantatie
Gentherapie
PID staat voor Primaire ImmuunDeficiënties. Immuundeficiëntie is een ander woord voor afweerstoornis. Dit betekent dat het afweersysteem niet goed werkt.
Deze website biedt informatie over verschillende soorten afweerstoornissen en mogelijke behandelingen, maar ook praktische hulp om met zo’n zeldzame ziekte om te gaan.