Ziektelast
PID staat voor Primaire ImmuunDeficiënties. Immuundeficiëntie is een ander woord voor afweerstoornis. Dit betekent dat het afweersysteem niet goed werkt.
Artikel
Impact voor patient
Deze website biedt informatie over verschillende soorten afweerstoornissen en mogelijke behandelingen, maar ook praktische hulp om met zo’n zeldzame ziekte om te gaan.
Artikel
Intraveneus (IVIg)
Bij intraveneuze toediening van immunoglobulinen (IVIg) worden de immunoglobulinen rechtstreeks in een bloedvat toegediend.
Artikel
Subcutaan (SCIg)
Bij subcutane toediening van immunoglobulinen (SCIg) worden de immunoglobulinen in het onderhuids weefsel toegediend.
Artikel
Gefaciliteerd subcutaan (fSCIg)
Bij gefaciliteerd subcutane toediening van immunoglobulinen (fSCIg) worden de immunoglobulinen in het onderhuids weefsel toegediend met behulp van het enzym hyaluronidase.
Artikel
PID in de Periferie 2.0
Primaire immuundeficiënties (PID), ook wel afweerstoornissen genoemd, zijn zeldzame (genetische) aandoeningen van het immuunsysteem. De klinische presentatie is zeer wisselend en symptomen kunnen bestaan uit ongebruikelijke infecties, verhoogde infectiefrequentie, auto-immuniteit en auto-inflammatoire manifestaties en hoger risico op (hematologische) maligniteiten.
Nascholing
On demand webinar: Aangeboren afweerstoornissen
De eerste symptomen bij aangeboren afweerstoornissen De tijd van het begin van de eerste symptomen tot aan het herkennen van de ziekte duurt bij primaire aangeboren afweerstoornissen nog altijd gemiddeld 8-10 jaar.
Nascholing
Podcast Immunoglobuline suppletietherapie
Bij patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) of multipel myeloom (MM) zijn recidiverende infecties een veelvoorkomende complicatie. Gerandomiseerde klinische studies hebben aangetoond dat de kans op een infectie 30% minder is bij CLL- en MM-patiënten, die immunoglobulinen toegediend kregen via immunoglobuline suppletietherapie. Dr. Bruns en dr. Verpoorte bespreken in deze podcast de impact van recidiverende infecties bij CLL en MM en hoe hier in de dagelijkse praktijk mee kan worden omgegaan.
Podcast
IgCube (augmented reality app voor patienten)
IgCube (augmented reality app voor patienten)
Artikel
IgWijzer Keuzetool
De IgWijzer Keuzetool is niet bedoeld om te sturen in toedieningsoptie. Het is een hulpmiddel die de HCP helpt om inzichtelijk te maken welke kenmerken meespelen bij de keuze voor een van de drie toedieningsopties. De data is niet direct met elkaar vergeleken.
Artikel
Praatkaarten
De praatkaarten zijn ontwikkeld voor verpleegkundig specialisten en artsen die patiënten begeleiden met:
Artikel