Deelnemen aan geneesmiddelenonderzoek, zo draag jij jouw steentje bij!

Een bijdrage leveren aan de medicijnen van morgen. Dat kan je doen als patiënt, maar ook als gezond persoon kan je een steentje bijdragen. Er blijken nog wel eens wat misvattingen te bestaan over de deelname aan geneesmiddelenonderzoek. Om die reden lanceerde het Centre voor Human Drugs Research (CHDR) het platform proefpersoon.nl. Op deze site staan onder andere diverse video’s waarin het belang van deelname wordt uitgelegd en de meest gestelde vragen worden beantwoord.

 

 

Bij geneesmiddelenonderzoek worden medicijnen, voordat ze op de markt verschijnen, getest op hun werkzaamheid en bijwerkingen. In eerste instantie wordt dit gedaan in het lab of op dieren. Wanneer het medicijn goede resultaten laat zien, wordt dat in stappen getest bij mensen.

 

Voor dit onderzoek zijn veel proefpersonen nodig.

Meer lezen hoe geneesmiddelenonderzoek in zijn werk gaat? Bekijk dan de infographic

 

Dit deel van het geneesmiddelenonderzoek wordt gedaan bij onder andere het CHDR. Eerst wordt er getest op gezonde proefpersonen en vervolgens met kleine groepen patiënten. Vervolgens wordt het middel getest in grote klinische studies met grote aantallen patiënten. Als het medicijn is toegelaten op de markt wordt het verder gemonitord of het uiteindelijk ook in de praktijk voldoet. De risico’s bij geneesmiddelenonderzoek zijn over het algemeen beperkt, al kunnen er wel bijwerkingen ontstaan.

Als proefpersoon krijg je allereerst een medische keuring. Na goedkeuring mag je deelnemen aan het onderzoek. Het medicijn krijg je toegediend en vervolgens worden er diverse tests gedaan om te zien wat het effect is van het medicijn. Dat kan op locatie plaatsvinden, waardoor je een paar dagen bij het CHDR verblijft, maar in sommige gevallen kan je de effecten ook thuis meten, bijvoorbeeld met een bloeddrukmeter.

Voor je deelname aan geneesmiddelenonderzoek wordt meestal een vergoeding uitgekeerd. Je kan hierbij denken aan reiskostenvergoeding of in sommige gevallen wordt de tijd die je aan het onderzoek kwijt bent, vergoed.

Op de website proefpersoon.nl zijn diverse video’s te vinden die verder uitleggen hoe geneesmiddelenonderzoek in zijn werk gaat en die een goed inzicht geven in hoe het CHDR werkt.

Als proefpersoon lever je een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en daamee op termijn een verbetering van de kwaliteit van leven van een patiënt voor wie het medicijn bedoeld is.